Katie Archibald føler med transkønnede, der bliver kastet rundt på grund af manglende klare politikker.
Internationale sportsorganisationer har på flere måder forsømt at håndtere problematikkerne omkring transkønnede i elitesport.
Det mener britiske Katie Archibald, der er dobbelt OL-guldvinder i banecykling.
– Det er min opfattelse, at de internationale organisationer i adskillige sportsgrene har svigtet transkønnede atleter med deres
IOC vendte på en tallerken, efter at komitéen i 2015 havde indført et krav om, at transkønnede kvinder skulle sænke deres naturlige testosteronniveau for at deltage i kvindesport.
IOC’s nye retningslinjer går på, at man ikke bør antage, at en transkønnet kvinde har en naturlig, unfair fordel i forhold til en konkurrent, der er født som kvinde.
Den udmelding ramte Katie Archibald hårdt.
– Det er veldokumenteret, at mennesker, der har været igennem mandlig pubertet i forhold til styrke, udholdenhed og fysik – med eller uden påvirkning af testosteronniveauet – har en fordel, siger hun.
I Storbritannien blev sagen for nylig hyperaktuel. Den Internationale Cykelunion (UCI) nægtede i marts den transkønnede kvindelige cykelrytter Emily Bridges at stille op ved de britiske mesterskaber i banedisciplinen omnium.
Kort derefter besluttede British Cycling, der er det øverste cykelsportsorgan i Storbritannien, at suspendere sine regler om transkønnede. Reglerne tillod transkvinder at deltage i elitesport, hvis de havde et tilpas lavt testosteronniveau.
Men med suspenderingen blev det forbudt for transkvinder at konkurrere på eliteniveau.
Netop de ustandselige holdningsændringer provokerer Katie Archibald.
Hun føler med transkønnede, der bliver centrum i opsigtsvækkende sager, der rammer avisernes forsider, fordi mange forbund på mislykket vis ønsker at udvise solidaritet med transkønnede og inkludere dem i elitesport.
– Disse politikker om inklusion har betydet, at atleterne, deres involvering i sport og deres personlige liv er kommet under intens granskning. Men atleterne har ikke gjort andet end at følge reglerne, siger hun.
Katie Archibald kalder på, at sportsorganisationer sætter sig sammen og udarbejder regler på baggrund af videnskab og med fairness i højsædet.