Når Tour de France-feltet ruller over Storebæltsbroen bliver det ekstraordinært på alle måder.
Det gælder også for DSB og Molslinjen, der skal holde Danmark forbundet i de fem timer, hvor broen er lukket for biltrafik lørdag 2. juli.
»Det bliver en rasende travl dag,« lyder det fra Molslinjens pr- og kommunikationschef, Jesper Maack.
Molslinjen sætter alle sejl til for at imødekomme de tusindvis af danskere, der skal rundt i landet.
Det kommer naturligvis til at trykke den københavnske trafik, at der foretages så stort et indgreb, fortæller Mikkel Mindegaard, der er enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.
– Vi har prøvet at spærre H.C. Andersens Boulevard af før i forskellige henseender, og vi ved bare, at det giver et massivt tryk på det trafikale. Allerede fra i morgen aften og især tirsdag er beskeden til folk: Lad være med at tage bilen ind til byen, hvis det ikke er absolut nødvendigt.
– Vi er vant til både maratonløb, Royal Run og Distortion, som er et rigtig stort indgreb i byen, men vi skal nok i hvert fald tilbage til VM i landevejscykling i 2011 for at komme op i en skala, der ligner det her, siger Mikkel Mindegaard.
Enkeltstartsruten i Københavns gader er cirka 13 kilometer lang, og den skal indhegnes på begge sider af vejen. Indhegningen bliver de klassiske metalhegn, man kender fra andre cykelløb eller lignende arrangementer.
Selve indhegningen af ruten i Københavns gader begynder først natten til fredag. Men med 13 kilometers rute, der skal indhegnes på begge sider, så tager det også sin tid at opstille et 26 kilometer langt hegn.
Hvert stykke hegn er et par meter langt, og så kan man jo selv begynde at gange op, indtil man når 26 kilometer, griner Mikkel Mindegaard, men han forsikrer, at det hele er planlagt ned til mindste detalje.
– Vi starter med hegnet natten til fredag klokken 1, og aftalen med franskmændene er, at det skal være færdigt klokken 12 på fredag, og så får de en helt færdig rute overleveret, hvor der både er etableret fodgængerpassager, beredskabssluser og alt, hvad der skal stilles op af kilometerporte, bander, tribuner og så videre.
– Vi gør det, at lørdag holder vi ruten afspærret, så københavnere og byens gæster kan få lov til at køre den her historiske Tour de France-rute rundt i København i eget tempo. Det gør, at vi holder ruten, og dermed også afspærringerne, intakt helt indtil om eftermiddagen på lørdag, siger Mikkel Mindegaard.
H.C. Andersens Boulevard bliver dog først helt genåbnet mandag den 4. juni om morgenen.